vineri, 17 octombrie 2008

Cum sa fii in forma toata ziua


Teoretic, ar trebui sa avem aceeasi productivitate chiar daca ne trezim dimineata la 4 sau la 11. Deci ora la care ne trezim nu conteaza pentru a fi energici de la primele minute. Calitatea somnului, in schimb, este foarte importanta. De asemenea, trebuie sa ii oferim suficient timp corpului si mintii noastre sa-si revina si sa-si ia energia de care are nevoie zilnic. De aceea nu faptul ca ne trezim dimineata ne face sa fim somnorosi toata ziua, ci faptul ca nu am profitat de somn din plin. Iata cum putem face sa ne trezim zambitori si energici de la primele ore ale diminetii.

Impune-ti sa te trezesti devreme. Corpul omenesc se poate obisnui cu aproape orice. De aceea, pentru a te trezi mai devreme fara sa fie nevoie sa te trezesti cu palpitatii la auzul alarmei insuportabile a ceasului, obisnuieste-ti corpul sa se trezeasca devreme. Pentru asta incearca sa te trezesti cu cate un sfert de ora mai devreme decat de obicei. Prima data cu ajutorul alarmei, pe urma vei vedea ca te vei trezi la ora stabilita fara ca ceasul sa mai sune. Putin cate putin, vei ajunge sa te trezesti la ora dorita fara sa fii somnoros si sa ti se para un chin sa te dai jos din pat.

Trieste intai ca un print apoi ca un cersetor: Corpul nostru va functiona la maxim daca vom manca ca un rege dimineata si ca un cersetor seara. Asta inseamna ca dimineata sa mancam mai consistent pentru a ne procura energia pentru intreaga zi, iar seara sa ne multumim cu o cina usoara care ne va ajuta sa avem un somn linistit. Astfel, corpul nu isi va utiliza energia noaptea pentru a digera mancarea de la cina, ci isi va indrepta atentia spre revitalizarea corpului.

Traieste cu scop. Pe un copil abia il tarasti noaptea in pat. Dar este si primul care se trezeste dimineata cu chef de viata. Asta pentru ca nu vrea sa piarda nimic din ziua respectiva. Ca adulti, suntem deja plafonati si plictisiti de viata. Nu vrem sa ne trezim ca sa nu ne ducem la munca si sa nu infruntam problemele unei noi zile. De aceea ar fi bine sa ne gandim ca daca ne trezim cu chef de viata, vom termina mai repede si mai usor sarcinile de la munca, vom avea timp sa mai radem cu cate un coleg la birou si apoi, dupa munca, vom avea chef sa iesim undeva sau sa facem ceva pe placul nostru in loc sa ajungem obotiti si plictisiti acasa.

Planifica-ti ziua. Incearca sa traiesti pentru a indeplini mai multe scopuri. Si pentru asta, ca sa nu tot amani pe ziua de maine sau pe saptamana viitoare, planifica-ti ziua. Vei vedea ca daca vrei poti sa iesi mai des cu prietenii in oras, ca poti sa-ti vizitezi familia o data pe saptamana, ca poti vedea un film, o piesa de teatru, ca poti face sport sau orice altceva ce ai vrea sa faci dar te scuzi ca nu ai suficient timp. Desi poate suna penibil, daca inveti sa vezi partea buna din fiecare zi si sa traiesti cu zambetul pe buze vei avea timp de toate si vei fi si mult mai multumit de sine. Vei face mult mai multe, vei avea parte de mai multa distractie si nu vei pierde momente importante din viata. “Oamenii fericiti isi planifica actiunile, nu rezultatele", Dennis Wholey

Bea apa: Putina apa inainte sa te culci, jumatate de litru de indata ce te trezesti. Apa inainte de culcare ajuta corpul in procesul de refacere din timpul noptii. Dimineata, apa face doua lucruri. In primul rand, asigura doza de apa pentru ca mintea si corpul au nevoie pentru a incepe sa functioneze. Pe de alta parte, o doza de apa dimineata ajuta la trezirea multor functii fiziologice ajutand la buna functionare a sistemului digestiv.

Lucreaza-ti corpul. In manualele de limba romana din clasele primare aveam o lectie in care invatam ce sa facem de dimineata. Ne trezeam, deschideam geamul pentru a lua o doza de aer proaspat, ne spalam pe fata si pe dinti, aeriseam asternuturile si faceam gimnastica. Partea cu gimnastica cei mai multi dintre noi o sar. Desi sustineam ca nu avem timp dimineata pentru asa ceva ar fi extrem de benefic pentru noi sa facem cateva exercitii. Ne va face sangele sa curga mai repede, ne va stimula toate functiile si desi dupa exercitii suntem obositi, dupa un scurt dus vom vedea cat de energizati vom fi. Nimic altceva nu ne treseste mai bine si nu ne da pofta de viata si energie ca sportul. Primele dati iti va fi greu sa te trezesti cu cel putin jumatate de ora mai repede pentru gimnastica, dar curand te vei obisnui si vei vedea cate beneficii iti aduce.

Poate ca la final vei putea spune si tu ca Thomas Jefferson: Soarele nu m-a prins in pat de cincizeci de ani.

Niciun comentariu: