joi, 25 septembrie 2008

Sfaturi practice in bucatarie


Carnea de vita si porc:
- Friptura de vaca capata un gust picant daca cu cateva ore inainte de a o prepara se unge carnea cu mustar. Apoi se frige inabusit.
- Snitelele si gratarele sunt mai fragede daca cu 1-2 ore inainte de a le praji se ung cu otet amestecat cu ulei.
- Carnea nu se va sara cu mult timp inainte de a o gati ca sa nu lase zeama, deoarece pierzand sucul, gustul devine fad si se reduc din proprietatile nutritive.
- Ficatul devine foarte gustos daca inainte de a fi prajit se tine 2-3 ore in lapte. Ficatul nu se sareaza inainte de a-l praji, altfel se intareste.

Pestele:
- Pestele prajit este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei foarte incins.
- Pentru ca pestele sa nu se farimiteze la prajit se recomanda sa se sareze cu 10-15 minute inainte de a-l praji.
- Pentru ca pestele sau carnea sa se rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvantate cu un servet.

Ouale:
- Ouale se verifica cat sunt de proaspete cufundandu-le intr-un vas cu multa apa. CELE PROASPETE stau culcate pe fundul vasului,si cu cat sunt mai vechi incep sa se ridice,apoi plutesc prin apa in functie de vechime,iar cele f.vechi stau la suprafata.
- Ouale cu coaja crapata nu se scurg daca se fierb in apa sarata.
- Daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare, iargalbenusul mai moale; daca se fierbe la foc mic, galbenusul va fi mai tare, iar albusul mai moale.

Legumele:
- Zarzavatul vested se poate improspata daca se pune pentru o ora in apa rece in care s-a adaugat o lingura de otet.
- Legumele si cartofii noi trebuie pusi la fiert totdeuna in apa care clocoteste.
- Cartofii prajiti sunt gustosi si crocanti daca inainte de a-i pune in uleiul foarte incins, se sterg de apa cu un servet.
- Pentru ca sa nu se innegrasca in timp ce se curata, ciupercile curatate se pun intr-o cratita cu apa rece putin sarata. In apa se adauga si putin otet.

Alte sfaturi:
- Condimentele si sarea se pun in supa cu putin timp inainte se a se lua de pe foc.
- Pentru ca branza sa nu se usuce se va pune pe farfurie langa ea o bucatica de zahar si se va acoperi cu alta farfurie. Timp de o saptamana intreaga branza va ramane perfect proaspata.
- Painea proaspata se poate taia usor in felii subtiri fara sa se faramiteze daca cutitul se incalzeste la foc sau se cufunda pentru 1-2 minute in apa clocotita.

Niciun comentariu: